Magische Plekken Amsterdam

Heilige Stede (Het Mirakel van Amsterdam)

Locatie
Kalverstraat 87 (Hoek Kalverstraat- Wijde kapelsteeg), 1012 PA Amsterdam

Over het gebouw

Het gebouw op de Kalverstraat 87 herbergt een kledingwinkel. Maar in 1345 vond hier het Mirakel van Amsterdam plaats, om precies te zijn in een huis dat bijna op de hoek stond van Kalverstraat en Wijde Kapelsteeg. Dat is zo ongeveer op de plek waar de roltrap links in het huidige pand op de 1e etage aankomt. Volgens de overlevering had een zieke man een hostie uitgekotst. De dienstmeid had het braaksel in het vuur gegooid, maar desondanks was de hostie de volgende ochtend niet verbrand. De hostie werd daarom in processie naar de kerk gebracht maar keerde op miraculeuze wijze tot 3 keer toe terug naar het huis. Nabij de plek van het wonder werd tussen 1346 en 1347 een kerk gebouwd: “de Heilige Stede”, na de alteratie Nieuwezijds Kapel genaamd. Amsterdam werd een belangrijke Europese bedevaartsplaats. De kerk werd een paar keer door brand verwoest en weer opnieuw gebouwd. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk kort en klein geslagen door de protestanten. De “wonderhostie” raakte vermist. Het gebouw werd daarna gebruikt als paardenstal en opslagplaats. Begin 17e eeuw namen de protestanten de kerk toch in gebruik; het werd de Nieuwezijds Kapel. In 1881 ontstond de Stille Omgang, die tot op de dag van heden jaarlijks door de katholieken wordt gehouden om het wonder van 1345 te herdenken. In 1908 werd het gebouw gesloopt ondanks luid katholiek protest. Er kwam weer een nieuw protestants kerkgebouw in 1912, als deel van een compleet vernieuwd bouwblok waar ook de omliggende gebouwen (ook Kalverstraat 87) bij horen. In de jaren 60 werd het gebruik van de kerk voor religieuze doeleinden gestaakt. Nu herbergt het gebouw een amusementsbedrijf. Voor meer informatie: www.meertens.bedevaartsplaatsen

Leylijnplek

Alhoewel de plek, waar in 1345 het wonder  plaatsvond, in de literatuur niet beschreven staat als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook deze op een leylijncentrum staat.

Mijn eigen ervaringen met deze leylijn

Als ik buiten voor de ingang sta van de winkel op Kalverstraat 87 en ik loop naar links naar de hoek dan voel ik de leylijn al. Deze heeft een sterke uitstraling. Deze is nog beter voelbaar als je binnen komt en naar links naar de achterkant van de winkel loopt. Het zelfde voel ik op de 1e etage, op het zelfde punt als de begane grond. Hoewel ieder deze plek anders kan ervaren, is het zeer de moeite waard om je in een meditatieve staat van verstilling en verwondering te laten brengen. Want dat kan gebeuren als je je open stelt op deze plek waar die zich sinds het wonder in 1345 heeft ontwikkeld als bedevaartplaats.

Oude foto: Stadsarchief Gemeente Amsterdam

Geverifieerd door MonsterInsights