Magische Plekken Amsterdam

Kasteel Heren van Amstel

Locatie
Hoek Nieuwendijk 136 met de Dirk van Hasseltssteeg 4, Amsterdam

Over het gebouw
Onder de bebouwing van de huizen op de hoek van de Nieuwendijk en de Dirk van Hasseltssteeg liggen de fundamenten van oud verdedigingswerk, dat circa 1280 werd gebouwd in opdracht van Floris de Vijfde. Het is daarmee een van de oudste gebouwen van de stad. Volgens sommigen zou dit het kasteel zijn geweest van de Heren van Amstel. Anderen betwisten dat omdat het werd gebouwd toen de laatste Heer van Amstel gevangen zat. Het kasteel werd vermoedelijk in 1304 gesloopt op last van Graaf Willem III van Holland als straf voor de Amsterdammers die Heer Jan I van Amstel hadden gesteund bij zijn pogingen om de macht over te nemen. In 1994 werden de resten van het kasteel gevonden, toen het terrein braak lag in verband met de bouw van een parkeergarage. Zo kon worden vastgesteld dat het om een bijna vierkant gebouw, van 25 bij 20 meter, met torens op de hoeken.

Leylijnplek
Vroeger stond er een toren daar waar nu een winkel is op de Nieuwendijk 136, vlak bij de winkelingang. Ook stond er een toren waar nu een huis is op de Dirk van Hasseltssteef 4. Met name op die punten bevindt zich een leylijn, alhoewel de energie ook voelbaar is als je langs de voormailge muren van Nieuwendijk 136 naar Dirk van Hasseltssteeg 4 loopt. Ik ben ervan overtuigd dat het kasteel destijds op een leylijncentrum is neergezet.

Mijn ervaring op deze locatie
Als je op de Nieuwendijk 136 staat en langzaam in aandacht naar de Dirk van Hasseltssteeg 4 (om de hoek) loopt, dan voel je duidelijk de energie van de leylijnen. Blijf op diverse punten even stilstaan, ook op de hoek waar je afslaat naar de Dirk van Hasseltssteeg 4.

 

Geverifieerd door MonsterInsights