Locatie
Oudemanhuispoort 4-6, 1012 CN Amsterdam.
Oer het gebouw
Het complex is gebouwd rond begin 1600. Toen zat er een bejaardenhuis in oftewel, zoals ze dat toen noemden, een oudemannen- en vrouwengasthuis. Als je door de Oudemanhuispoort binnenkomt, vanaf de Kloveniersburgwal of vanaf de Oudezijds Achterburgwal, loop je langs winkelkasten. Nu zitten er boekverkopers in. Vroeger verkochten ze er ook goud en zilver en andere zaken. Rond het midden van de achttiende eeuw werd de Oudemanhuispoort vernieuwd. Het ontwerp werd bedacht door Pieter Rendorp (1703-1760) in samenwerking met stadsarchitect G.F. Maybaum. In 1880 werd het complex in gebruik genomen door de Universiteit van Amsterdam. Dat is nog steeds zo. Het binnenplein, dat toegang geeft tot de Universiteit, grenst aan de poortgang. Op het plein staat in het midden het borstbeeld van Minerva.
Leylijnplek
Nergens in de literatuur wordt het binnenplein van de Oudemanhuispoort beschreven als leylijnplek. Na onderzoek heb ik vastgesteld dat het borstbeeld van Minerva op een leylijncentrum staat.
Mijn ervaringen op deze locatie
Het is een bijzondere plek om even bij stil te staan of te zitten. Je bent hier helemaal afgesloten van het stadse rumoer. Het is hier een oase van rust. Behalve dan af en toe wat pauzerende studenten. Ik merk, als ik rondom het perkje loop op het midden van deze binnenplaats, dat de leylijn duidelijk voelbaar is. Het is helder dat het borstbeeld van Minerva midden op een leylijncentrum staat. Dit is een bijzondere stilteplek, ook voor het innerlijke.