Magische Plekken Amsterdam

Petruskerk

20150430_102153 - kopie definitief

Locatie
Spaarndammerdijk 681, 1014 AE Amsterdam-Sloterdijk

Over het gebouw
De Petruskerk is een protestantse kerk in het voormalige dorp Sloterdijk, nu deel van Amsterdam-West. In 1465 wordt voor het eerst melding gemaakt van deze kerk, die vermoedelijk al eerder werd gebouwd. Het was de rooms-katholieke kerk van Sloterdijk, een dorp dat toen nog aan het IJ lag. De opbrengsten van de visvangsten uit het Slotermeer kwamen ten goede aan de kerk van Sloterdijk. In 1572 werd het gebouw in brand gestoken door de Geuzen. Vanaf 1578 werden weer diensten gehouden in de herstelde kerk, maar nu protestantse. Bovendien werd de naam veranderd van Sint Petruskerk in Petruskerk. In 1663 werd de kerk herbouwd. Nu nog heeft het gebouw hetzelfde uiterlijk als in 1663. Maar de omgeving veranderde totaal. Uit bijna niets blijkt meer dat het dorp vroeger aan het IJ lag. De aanleg van treinstation Sloterdijk in 1956, de Coentunnelweg (A10) en de industrieterreinen in het Westelijk Havengebied maakte dat bijna het gehele dorp moest wijken. Alleen de Petruskerk met het kerkhof en enkele huizen eromheen werden behouden. In 1979 werd de kerk een Rijksmonument.

Leylijnplekken
De Petruskerk in Amsterdam-Sloterdijk staat niet als leylijnplek vermeld in de literatuur. Desondanks besloot ik te onderzoeken of ook deze kerk op een leylijn is gezet.

Mijn ervaring op deze locatie
Zodra ik deze kerk vanaf een afstand zie, wordt ik getroffen door de bijzondere kracht en schoonheid ervan. Als ik het terrein oploop, voorbij het hek, voel ik de leylijnen al. Het is een sterke maar toch zachte energie. Als ik dan rondom de kerk en de begraafplaats wandel, ervaar ik dat deze overal aanwezig is. Toch is deze energie sterker aan zowel de voorkant als de achterkant van de kerk. Het bankje naast de hoofdingang is een heerlijk rustpunt. Je merkt dat alles omgeven is door verstilling. Het is een mooie plek in deze verder erg drukke omgeving van de ringweg A10, het industriegebied en de treinsporen. De oudheid van het dorpje en de kerk doen mij denken aan een ver verleden. Er zijn hier krachtige leycentra aanwezig. Het zou mij niet verbazen als het voormalige dorp Sloterdijk is ontstaan omdát hier leylijnen waren. De Petruskerk is het middelpunt, daar waar het LC is.

Geverifieerd door MonsterInsights