Locatie
Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam
Over het gebouw
In de 16e eeuw vluchtten veel joden vanuit Spanje en Portugal naar Amsterdam. Zij bouwden deze Portugese Synagoge (1671-1675) in wat toen de jodenbuurt van Amsterdam was. Net na de bouw was het de grootste synagoge van Europa. Het domineerde de omgeving, niet alleen toen, maar eigenlijk nog steeds. De “Esnoga” staat aan een voorplein en is aan 3 zijden omsingeld door lagere bijgebouwen. Het bouwplan is geïnspireerd op de Tempel van Salomo in Jeruzalem. Het oorspronkelijke interieur is nog geheel in tact. Dat geldt ook voor de koperen kaarsenkronen en houders. Ook strooit men nog steeds, net als vroeger, zand op de houten vloer, met de bedoeling dat dit vocht en vuil opneemt en geluiden dempt. De synagoge is nog steeds in gebruik, maar wel toegankelijk voor publiek.
Leylijnplek
Drs. Sietse van der Tuin schrijft op bladzijde 63 van zijn boek “Fysica van de heiligheid” dat de voormalige Hoogduitse synagoge (nu Joods Historisch Museum) en de Portugese synagoge achter elkaar op dezelfde leylijn staan. De arken van beide synagogen bevatten LC’s. De leylijn waarop de Portugese Synagoge staat, loopt ook naar de Mozes en Aäronkerk en het Rembrandthuis.
Mijn ervaring op deze locatie
Het is een mooie plek om de stilte te ervaren. Het leylijncentrum is het duidelijkst voelbaar als je binnenkomt bij de “Teba”. Dat is de verhoging waar de voorzanger staat. Deze bevindt zich op een LC. Fijn om in de buurt ervan op een bank te kunnen zitten. Vlakbij de ark (daar kun je niet heel dichtbij komen) voel ik ook duidelijk de energie van de leylijn. Buiten deze twee punten (”Teba” en ark) is de leylijn ook eigenlijk wel overal in het gebouw voelbaar, maar wel minder.