Magische Plekken Amsterdam

Rokin (plein voor Scheltema, bij Rokin 9)

Rokin

Locatie
Het plein voor Rokin 9, 1012 KK  Amsterdam

Over deze plek
De bankjes op de foto staan op de krachtplek die er tot circa 1935 heeft uitgezien als een gracht. Hier stroomde toen nog de Amstel. Het deel van de rivier tussen Dam en Spui werd in de jaren 30 gedempt om meer ruimte te kunnen bieden aan auto’s.  Op de plek van de bankjes had  van de jaren 1608-1609 tot 1835 het eerste beursgebouw van Amsterdam gestaan. Een enorm bouwwerk, ontworpen door Hendrik de Keyser. Het was over de rivier heen gebouwd en stond op bogen. Het water van de Amstel stroomde er onderdoor. Een schip kon via een tunnel van Rokin naar Damrak varen.  Ongeveer op de plek van de bankjes bevond zich de ingang Damzijde van dat beursgebouw. Het Beurspoortje in gebouw Industria op de Dam (het gebouw achter de bankjes op de foto) verwijst nog naar deze voormalige ingang van de beurs van Hendrik de Keyser.

Leylijnplek
Alhoewel deze plek in de literatuur niet beschreven staat als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook hier een leylijnplek  is.

Mijn eigen ervaring met deze leylijnplek
Als je op het bankje rechts plaats neemt, zul je merken dat deze plek een speciale betekenis voor je gaat krijgen. Je wordt hier heerlijk meegenomen in ontspanning. Terwijl je daar niets voor hoeft te doen. Echt een punt om weer even op te laden, voor je weer verder gaat. Een krachtplaats om regelmatig bij terug te komen. Midden in het Stadshart van Amsterdam!

Door bouwwerkzaamheden op het plein, zijn de banken verwijderd!

Geverifieerd door MonsterInsights