Magische Plekken Amsterdam

Singelkerk

2015-04-29 singelkerk(21) - kopie

Locatie
Singel 452, 1017 AW Amsterdam

Over het gebouw
De doopsgezinden konden vanaf het begin van de 17e eeuw kerkdiensten houden, mits dat niet te openlijk gebeurde. Zo ontstond een schuilkerk aan het Singel. Een gebouw waarvan aan de buitenkant niet te zien is dat er achter de gevel een kerk verscholen gaat. In 1607 kocht Harmen Hendriksz. Van Warendorp een erf dat aan het Singel lag. De eerste kerkdiensten werden in een schuur gehouden, die was gebouwd op dat erf. De plek werd aangeduid met de naam “Bij het lam”, omdat er een lam was afgebeeld in een gevelsteen van een huis iets verderop (het pand waarin nu Odeon zit). In 1639 wordt de schuur vervangen door een gebouw dat dezelfde afmetingen heeft als het huidige gebouw. Na de verbouwing van 1839 kreeg het gebouw het uiterlijk dat we nu nog kunnen zien. De kerk wordt nog steeds gebruikt door de doopsgezinde gemeente.

Leylijnplekken
Alhoewel de Singelkerk in de literatuur niet beschreven staat als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook deze kerk op een leylijn staat.

Met ervaring op deze locatie
Aan de buitenkant van het gebouw is niet te zien dat hier een kerk in schuilt. Het oogt als een grachtenhuis. Het heeft een mooie hoge kerkruimte met een houten plankenvloer. Met grijze glas in loodramen. Deze schuilkerk is volgens mijn kompas niet op de traditionele lengte as richting gebouwd, die van west naar oost loopt. Maar dat kan ook niet op dit punt op het Singel.
Ik ervaar de leylijn energie overal, met name in het midden van de kerkzaal onder de stersymbolen in het plafond, waar ook de spreekstoel staat. Je kunt hier in alle rust zitten. Je ervaart er stilte en vredigheid. Een heilige plek.

Geverifieerd door MonsterInsights