Locatie
Adres Kalverstraat 203
Over het gebouw
Het gebouw van V&D (Vroom en Dreesmann) tussen Kalverstraat en Rokin dateert van 1912 en is ontworpen door de architect Jan Kuyt. De hoofdingang is aan de Kalverstraat, maar er is ook een ingang aan het Rokin (zie foto). Op deze plaats stond tot 1911 de rooms-katholieke schuilkerk ’t Boompje. Deze Boomkerk verhuisde naar een nieuw en groter gebouw aan de Admiraal de Ruyterweg.
De schuilkerk was bij de Alteratie in 1578 ontstaan in een voormalige brouwerij in de Kalverstraat 215, en werd in 1676 uitgebreid naar het Rokin. Zoals het een schuilkerk betaamt, was van de buitenkant niet te zien dat het om een kerkgebouw ging. De drieledige gevel van de kerk op de foto dateert uit 1842, en verwijst naar de drie pakhuisachtige gevels van voor deze verbouwing. Het altaar van de kerk was geplaatst tegen de muur op het noordwesten, die parallel aan de voormalige Sint Jorissteeg loopt. Anders gezegd: gezien vanaf de Rokinzijde liep deze muur aan de rechterkant van het huidige V&D gebouw van Rokin naar Kalverstraat. De kerk had langs de muren twee boven elkaar gelegen galerijen. Het orgel bevond zich op hoog in de kerk, aan de Rokinzijde, in het midden, alhoewel een paar meter van de gevel af.
Leylijnplek
Alhoewel het V&D-gebouw en de schuilkerk “Boompje nergens in de literatuur worden beschreven als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook dit gebouw op een leylijn staat.
Mijn ervaring op deze locatie
Bij een bezoek van het V&D-gebouw is het tussen alle schappen en winkelende mensen heel bijzonder om je voor te stellen dat op deze plaats eeuwenlang is gekerkt. Precies op deze plaats was van 1578 tot 1911 de schuilkerk ‘t Boompje. Deze kerk had bijna dezelfde hoogte als V&D, nu zo’n 6 etages winkeloppervlakte. Je keek vanaf de begane grond letterlijk naar het dak. Gedurende vele eeuwen een heilige plek, nu een winkelpaleis.
Toen ik het warenhuis binnenkwam vanaf de ingang aan het Rokin, voelde ik meteen de energie van een leylijn. Deze was het sterkst aan de rechterkant van de begane grond. Om precies te zijn: na binnenkomst door de draaideur, 8 meter naar rechts lopen tot bij het bordje boven de stelling damesartikelen met de tekst “Falke”. De leylijn loopt vanaf hier naar de Kalverstraat tot net vóór de pilaar die op de afdeling Food staat. Bij deze pilaar staan de letters “La Place Food”. Daar waar ik de leylijn het sterkst waarnam, had de muur van de voormalige kerk (nu open winkelruimte) gestaan waartegen het altaar stond. Ik schat dat het altaar ongeveer 10 meter gerekend vanaf de winkelpui aan het Rokin heeft gestaan.
oude foto: situatie 1896 (beeldbank stadsarchief Amsterdam)