Magische Plekken Amsterdam

Zuiderkerk

Locatie
Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam

Over het gebouw
De Zuiderkerk of Janskerk is gebouwd tussen 1603 en 1611. Het was de eerste kerk van de stad die als protestantse kerk werd gebouwd. Het ontwerp is van bouwmeester Hendrick de Keyser, die er ook in begraven ligt. In 1611 werd het gebouw in gebruik genomen alhoewel het nog tot 1614 duurde voordat ook de toren klaar was. Sinds 1929 worden er geen kerkdiensten meer gehouden. Sinds dat jaar wordt het gebouw voor allerlei dingen gebruikt. Zo was het tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog een mortuarium. Van 1975 tot 2010 was er een expositieruimte van de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening in gehuisvest. Wegens bezuinigingen kwam daaraan een einde. Nu wordt de kerk regelmatig verhuurd voor bijeenkomsten. Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek.

Leylijnplek
De Zuiderkerk heeft een LC in de toren (binnenkomsthal). Dat schrijft drs. Sietse van der Tuin op blz. 58 van zijn boek “Fysica van de heiligheid”. De kerk wordt ook genoemd door Dick van den Dool in zijn boek “Op zoek naar de draak in Limburg” (blz. 71). Volgens hem staat het gebouw op een kerkenkruis. Dat bestaat uit leylijnen die 5 kerken met elkaar verbinden: de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk, Nieuwe Kerk en Zuiderkerk.

Mijn ervaring op deze locatie
Als ik rondom deze prachtige kerk loop, wordt me meteen duidelijk dat ook hier leylijnen aanwezig zijn. Het is ook goed voelbaar op de Nieuwe Hoogstraat, ten oosten van de kerk.

Geverifieerd door MonsterInsights