Locatie
Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam
Agnietenkapel
In de middeleeuwen stonden in dit zuidelijk deel van het wallengebied een flink aantal kloosters. Eén daarvan was het nonnenklooster van de Franciscaanse zusterorde van de heilige Agnes, het Agnietenklooster. Die lieten in 1470 deze kapel bouwen, nadat de vorige kapel (vermoedelijk uit 1397) tijdens de stadsbrand van 1452 verloren was gegaan, samen overigens met de overige toenmalige kloostergebouwen en vele andere gebouwen. Na de Alteratie in 1578 werden de kloosters gesloten en of gesloopt. De Agnietenkapel is een van de weinige gebouwen die van die tijd overbleven, en het enige overblijfsel van het Agnietenklooster. Vanaf 1631 vestigde het “Athenaeum Illustre” zich in de kapel, een voorloper van de latere Universiteit van Amsterdam. Je zou kunnen zeggen dat de universiteit hier is begonnen. Nu nog wordt het gebouw gebruikt voor academische plechtigheden van de Universiteit van Amsterdam zoals promoties, maar ook voor lezingen e.d. Het toegangspoortje is gemaakt in 1571 maar stond oorspronkelijk bij de Stadstimmertuin aan de Nieuwe Doelenstraat. Al in 1631 heeft men dat verplaatst naar de huidige plek.
Leylijnplek
Nergens in de literatuur wordt de Kapel van het Agnietenklooster beschreven als leylijnplek. Na onderzoek heb ik vastgesteld dat het kerkgebouw op een leylijncentrum staat.
Mijn eigen ervaringen met deze leylijn
Het bijzondere van deze plek is dat deze kapel één van de weinig overgebleven gebouwen is van de vele middeleeuwse kloosters uit dit gebied. De leylijn van deze kapel ligt op de lengte-as west – oost. Wanneer je voor de poort gaat staan en je probeert je open te stellen voor de energie van deze plek, dan voel je hoe bijzonder zacht en verstillend deze is. Je waant je in de mystiek van de middeleeuwen. Als je omloopt naar de Oudezijds Achterburgwal kun je ook bij de oostkant staan en de energie van de leylijn ervaren. Voor iedereen voelt deze plek weer anders.