Locatie
Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam
Over het gebouw
Het Amstelveld is een plein. Op één van de hoeken staat een houten kerkgebouw: de 17e eeuwse Amstelkerk. In feite een noodkerk. Tijdens het bezoek van Napoleon in 1811 werden het Amstelveld en de Amstelkerk gebruikt als keizerlijke stal.
De kerk werd in 1668-1670 gebouwd als noodkerk voor de bewoners van de gereedgekomen tweede deel van de grachtengordel, een toenmalige nieuwbouwwijk. Het ontwerp is van Daniel Stalpaert. De plannen voor een definitieve stenen kerk werden nooit uitgevoerd; vandaar dat de noodkerk er nu na bijna 350 jaar nog steeds staat. Wegens teruglopend kerkbezoek werd het gebouw in de jaren 80 van de 20ste eeuw verkocht aan de Stichting Stadsherstel, die de kerk restaureerde. Nu zijn er kantoren, een restaurant en een concertzaal in gehuisvest.
Leylijnplek
Nergens in de literatuur wordt de Amstelkerk beschreven als leylijnplek. Na onderzoek heb ik vastgesteld dat het kerkgebouw op een leylijncentrum staat.
Mijn eigen ervaringen met deze leylijn
Als ik de Amstelkerk binnen kom, bevind ik mij in een mooie en lege ruimte, waar helemaal niets in staat. Rondom dit binnengebied zijn kantoorruimtes gevestigd. Boven de entree hangt het orgel. Zodra ik mij afstem op het midden van kerk, ervaar ik een sterk leylijncentrum en krijg ik een zwaar gevoel in mijn voeten. Meteen ben ik uit mijn gedachten. Een bijzondere plek om je hoofd leeg te maken en te genieten van deze eeuwenoude houten kerk met zijn mystieke sfeer.
foto; Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, wikipedia