Locatie
Centraal Station, Stationsplein 15, 1012 AA Amsterdam
Over het gebouw
Het Amsterdamse Centraal Station is gebouwd in de jaren 1881 tot 1889, naar een ontwerp van Pierre Cuypers en Dolf van Gendt. Daar waar nu het stationsgebouw staat was tot die tijd het hart van de Amsterdamse haven. Precies op deze plek voeren eeuwenlang ontelbare schepen af en aan, die hun lading op kleinere schepen overbrachten. Om juist hier een treinstation te kunnen bouwen, moesten eerst kunstmatige eilanden worden aangeplempt is het IJ. Nu is het Centraal Station op Utrecht na het drukste station van Nederland. Dagelijks worden er circa 160 duizend reizigers verwerkt. Onder het gebouw is de afgelopen jaren een metrobuis geschoven ten behoeve van de Noord/Zuidlijn die in 2018 gaat rijden.
Leylijnplek
Alhoewel deze plek in de literatuur niet beschreven staat als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook hier een of meerdere leylijnen zijn.
Mijn ervaring op deze locatie
Het bijzondere van deze plaats is dat het drukste station van Nederland gebouwd blijkt te zijn op meerdere centra van leylijnen. Het 1e voelpunt ligt in het midden van de stationshal. Doordat het op deze drukke plaats ligt, zal niemand er bij stil staan dat hier zo’n magisch punt is. Een punt van rust en ruimtelijkheid. Probeer het eens uit. Ga dan midden in de hal staan, met je rug naar de in/uitgang. Probeer het centrum van de hal te kiezen. Je kijkt vanaf dit punt rechtdoor naar de middelste boog (waar reizigers in- en uitkomen) van de hal waar het blauwe informatiebord hangt met de tekst “Spoor 1-15”. Hier voelde ik het ’t sterkst. Maar er zijn nog meer voelpunten in de buurt.
Als je naar links kijkt, zie je 3 stenen bogen in de muren van de westkant van de stationshal (zie foto). Je kijkt nu als het ware in de middelste boog van de westelijke gang. Datzelfde kun je zien aan de oostzijde van de hal. Daar zie je de oostelijke gang. In beide gangen, die op een leylijn liggen, zitten voelpunten. In de westelijke gang ter hoogte van de chocoladewinkel (2e voelpunt). En in de oostelijke gang ter hoogte van de aanduiding “Amstelpassage” in neonletters (3e voelpunt). Je kunt gewoon in het midden van deze gangen blijven staan om te voelen.
Dan is er ook buiten, op het Stationsplein nog een punt (4e voelpunt). Loop vanuit de stationshal naar buiten en kies de twee deur van rechts. Rechtvooruit zie je dan een putdeksel (zie foto). Sta ongeveer 3 meter daarachter stil en probeer daar te voelen.