Magische Plekken Amsterdam

De Krijtberg

Locatie
Singel 448,1017 AV Amsterdam

Over het gebouw
De Krijtberg is een rooms-katholieke kerk aan het Singel. Formele naam van het gebouw is de Sint Franciscus Xaveriuskerk. Het huidige gebouw staat op de plek van drie huizen, die in 1654 werden gekocht door jezu├»et-missionaris pater Petrus Laurentius. Het grootste van de drie panden heette ‘De Crytbergh’ en diende als schuilkerk. De twee huizen ernaast waren bedoeld om in geval van onraad te kunnen vluchten. Toen de katholieke vrijheid was hersteld, gingen de katholieken er toe over om weer grotere kerkgebouwen neer te zetten om deze vrijheid te vieren. De oorspronkelijke schuilkerk werd gesloopt en in de plaats daarvan kwam in de jaren 1881-1883 het huidige gebouw, naar een ontwerp van Afred Tepe. Omdat er op een klein oppervlak moest worden gebouwd, dat bovendien geheel ingesloten was door bebouwing, werden de ramen zo hoog mogelijk aangebracht en kwamen er aan de voorkant twee torens. De kerk is nog steeds in gebruik en regelmatig open voor publiek.

Leylijnplek
Deze kerk komt voor op de lijst van bedevaartsplaatsen van het Meertens Instituut. Alhoewel de Krijtberg in de literatuur niet beschreven staat als leylijnplek, ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ik stelde vast dat ook deze kerk op een leylijn staat.

Mijn ervaring op deze locatie
Als je binnenkomt in deze kerk valt onmiddellijk de grootte ervan op. Het heeft prachtige glas en lood motieven in de ramen en mooie beelden. Alles rijk versierd, wat zo kenmerkend is voor een rooms-katholieke kerk. Het is een relatief rustige plek die niet druk word bezocht. Je kunt hier in alle rust zitten. Er is een LC in de viering vooraan de kerk, voor het altaar. Deze voelt voor mij niet zo sterk aan. In de kapel rechts van het altaar is een bijzondere stilteplek

Geverifieerd door MonsterInsights