Magische Plekken Amsterdam

Flevopark en de Worstelaars

Locatie

Flevopark, Amsterdam-Oost, grenzend aan de Indische Buurt

Postcode 1019, Amsterdam.

 

Over het beeld

Het kunstwerk De Worstelaars ligt aan de westzijde van het park, in het zuidelijke gedeelte. Als je door de hekkepoort gaat, neem je de weg rechts af. Dan blijf je dat pad of weg volgen tot je langs het grote open grasveld komt. Daarop staat het beeld, dat in 1959 gemaakt werd door Hans IJdo (1928-1987). Hij schiep twee worstelaars. Beide mannen houden met de linkerhand de rechterarm van de ander in bedwang. Volgens sommigen symboliseert het beeld het worstelen met het leven. In het voorjaar van 1963 werd het beeld geplaatst in het Flevopark. Een tweede exemplaar werd in 1966 in Park Sonsbeek geplaatst en kwam daarna terecht in Park Transwijk in Utrecht.

IJdo volgde zijn opleiding o.a. aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1947-1951). In 1953 won hij de Prix de Rome. De verbeelde beweging en mythologie zijn terugkerende elementen in zijn werk.

 

Over het park

Het Flevopark ligt in Amsterdam-Oost, tussen de Indische Buurt en het water van het Nieuwe Diep. Met de aanleg ervan is begonnen in 1928. Het stadspark heeft een bijzonder fauna er komen dieren en planten voor die je niet zo gauw zult tegenkomen in andere stadsparken als Vondelpark en Oosterpark. De grote Joodse Begraafplaats is niet toegankelijk voor publiek, en fungeert daardoor tevens als rustgebied voor tal van diersoorten. De hoofdingang wordt gevormd door de hekkepoort (die bij de Muiderpoort stond) en is te bereiken vanuit de Javastraat en het Javaplantsoen, maar er zijn ook andere ingangen bijvoorbeeld bij het Flevoparkbad.

 

Leylijnplek

Dit beeld staat op een leylijncentrum.

 

Mijn ervaring met deze plek

Zodra ik bij het beeld ging staan, werd ik er door gefascineerd. Omdat het een strijdvaardigheid weergeeft, inderdaad een worsteling. Probeer alle denkbeelden over dit beeld los te laten en er gewoon bij te gaan staan, zonder er etiketten op te plakken. Tip: doe je ogen dicht en probeer te voelen wat het met je doet. Een contradictie met wat je ziet? Het kan voor iedereen weer anders aanvoelen.

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights