Magische Plekken Amsterdam

Hofje van Brienen

Locatie
Prinsengracht 89-133, 1015 DP Amsterdam

Over het gebouw
Het Hofje van Brienen werd in opdracht van Aernout Jan van Brienen, heer van de Groote Lindt, Dortsmond en Stad aan het Haringvliet en zijn echtgenote Sophia Maria Half-Wassenaer ontworpen door de Amsterdamse stadsbouwmeester Abraham van der Hart. De bouw werd aangevangen in 1804. De eerste bewoners namen hun intrek in 1806. Oorspronkelijk was het hofje persoonlijk eigendom van de familie Van Brienen. In 1841 werd de Stichting Brienens gesticht De Star eigenares. In de naam van de stichting leeft ook de naam voort van de bierbrouwerij De Star, die destijds op deze plek gevestigd was. De gronden en gebouwen van het Hofje van Brienen zijn sinds 1995 eigendom van Woningbouwvereniging Het Oosten. (bron: de bovenstaande tekst staat op het gevelbord bij de ingang. Van anwb/zimmermanfonds) Open: ma t/m vr 6.00-18.00 en zaterdag tot 14.00. Zondag gesloten.

Leylijnplek
Volgens mij staan veel hofjes op leylijnen. De rust achter deze ommuurde Hof Van Brienen is goed voelbaar, evenals de leylijnenergie. Het heeft ook een prachtige tuin met een waterput. Het contrast is groot als je weer op de Prinsengracht staat. Het benadrukt des te meer dat dit een stilte plek is.

Mijn ervaring op deze locatie
Als ik het Hofje op kom lopen, voel ik direct al de energie van deze leylijn en de verstilling en rust die dat geeft. Deze binnentuin is een krachtige en aardende plek. De waterput in het midden van de tuin staat naar mijn gevoel op een kruising van leylijnen. Een mooie plek om even op te laden en in het nu te komen.

Geverifieerd door MonsterInsights