Magische Plekken Amsterdam

Montelbaanstoren

Locatie
Oudeschans 2, 1011 KX Amsterdam

Over het gebouw
De Montelbaanstoren is in 1516 gebouwd, als onderdeel van een nieuwe verdedigingslinie tegen de Geldersen, die vier jaar eerder de Lastage hadden aangevallen. Rond 1900 was hier het Stadswaterkantoor gevestigd. Door de zestiende-eeuwse stadsuitbreiding verloor de Montelbaanstoren zijn strategische functie. Hij werd verlaagd en deed dienst als wachthuis of magazijngebouw. In 1606 kreeg de vervallen ronde toren een bakstenen opbouw en houten spits. Na in 1852 aan de sloop te zijn ontsnapt, herbergde deze verschillende stedelijke diensten. Behalve aan het Stadswaterkantoor, bood deze in 1906 ook onderdak aan een politiepost. Vroeger had de toren de bijnaam van Malle Jaap. Het slagwerk ging in de zeventiende eeuw op de meest ongewone uren luiden, terwijl het daarna weer dagenlang stil was. Nu is er een bootverhuurbedrijf gevestigd. (bron: bovenstaande tekst is (merendeels) afkomstig van het Stadsarchief  Gemeente Amsterdam.)

Leylijnplek
Deze toren staat in een prachtige en rustige omgeving, op de hoek van de Oude Waal en de Oudeschans. Het is een mooi punt aan het water, dat uitzicht geeft op het Oosterdok en de oude binnenstad. De omgeving alleen al is een bezoekje waard.

Mijn ervaring op deze locatie
Ga eens dicht bij de Montelbaanstoren staan en ook wat verder weg, zodat je deze goed kan observeren. Hoe voelt dat als je op deze verschillende afstanden staat? En kijk eens over een tijdje hoe dat dan weer aanvoelt. De kunst is natuurlijk wel dat je alle verwachtingen van voorgaande ervaringen laat varen!

 

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights