Magische Plekken Amsterdam

Nieuwe Doelenstraat (voorheen toren “Swygh Utrecht”)

 

 

 

 

 

Locatie
Op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat met de Kloveniersburgwal in Amsterdam waar twee bankjes staan.

 

Over het gebouw

Hier stond tot 1882 de toren “Swych Utrecht”. Deze was gebouwd in 1482, als onderdeel van de toenmalige stadsmuur van Amsterdam. Ook de Schreierstoren, de Waag en de Munt maakten daar deel vanuit. Het bouwwerk moest de stad verdedigen tegen invallen van de bisschop van Utrecht, vandaar de naam. De middeleeuwse stadsmuurtoren hoorde bij het gebouwencomplex dat de Kloveniersdoelen heette; hier oefenden de schutters. Ooit hing Rembrandts Nachtwacht in deze toren, totdat het in 1715 werd verhuisd naar het stadhuis op de Dam. “Swygh Utrecht” werd gesloopt in 1882, om plaats te maken voor het Doelen Hotel. In de gevel van dit gebouw zit nog een gevelsteen die verwijst naar de voormalige toren.

 

Leylijnplek

De voormalige toren van Swygh Utrecht (stond op de kop van het Doelen Hotel) staat op een leylijncentrum. Deze voormalige toren wordt nergens beschreven als leylijnplek. Toch ben ik op onderzoek uitgegaan. Mijn conclusie is dat  het bankje in de nabijheid staat van het leylijncentrum.

 

Mijn eigen ervaringen met deze leylijn
Het is een bijzondere plek om even bij stil te staan en te zitten op het bankje dat dicht bij het gebouw staat. Hier is deze leylijn duidelijk voelbaar. Alhoewel iedereen de energie weer anders zal ervaren, voelt mijn hoofd leeg aan en mijn voeten staan stevig op de grond geplakt. Een heerlijke plek om even te ontspannen en te ervaren wat het met je doet!

 

Oude foto: Stadsarchief Gemeente Amsterdam

 

Geverifieerd door MonsterInsights