Magische Plekken Amsterdam

Oude Kerk

CIMG6130 - kopie

Locatie
Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam

Over het gebouw
De Oude Kerk was de eerste kerk van de stad. Al in de 13e eeuw stond op deze plek een houten kerkgebouw. In de tweede helft van de 13e eeuw werd het hout vervangen door een kerk van steen. Sinds die tijd werd er regelmatig verbouwd en aangebouwd. Het is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en behoort tot de belangrijkste Nederlandse rijksmonumenten. De kerk werd (waarschijnlijk in 1306) ingewijd door de bisschop van Utrecht (Guy van Avesnes). De kerk droeg sindsdien de naam van Sint Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden, die vooral in havensteden werd vereerd. De eerste eeuwen bleef de kerk rooms-katholiek. Vanaf de Alteratie in 1578 werd de kerk protestants. Ook de naam Sint Nicolaaskerk werd aangepast; het werd de Oude Kerk.
De kerk is in de jaren 1994-1998 gerestaureerd. Er worden nog wekelijks kerkdiensten gehouden. De kerk is voor bezoekers geopend.

Leylijnplek
De Oude Kerk wordt genoemd door Dick van den Dool, in zijn boek “Op zoek naar de draak in Limburg” (blz. 71). Volgens hem staat deze kerk op een kerkenkruis, dat bestaat uit leylijnen die vijf kerken met elkaar verbinden.

Mijn ervaring op deze locatie
Rondom de kerk merk ik duidelijk de energie van de leylijn. Deze voelt licht aan. Binnen in de kerk is deze zwaarder. In deze kerk zijn de leylijnen duidelijk voelbaar aanwezig. Er loopt beslist een leylijn vanaf de toren (daar waar het orgel zit) naar de viering. Aan de kant van de uitgang ervaar ik ook een leylijn. Er zijn twee punten in de kerk waar de energie het sterkst waarneembaar is. Dat is op de viering en in de doopkapel / familiegraf van Cornelis de Graeff. Het is een van de oudste plekken van Amsterdam. Misschien is het mede daardoor dat deze plek een diepe indruk op mij maakt.

Geverifieerd door MonsterInsights